išskristi


Užvakar skaičiavau paskutinius metų dūžius savo galvoje, nes akys stebėjo skaitmeninius skaičius telefono ekrane. Jie begėdiškai greitai užleido vietą kitiems ir tą stebuklingąją 00:00, padangę nušvietė kasmet vis didėjantis fejerverkų kiekis, tarsi primenantis, kad reikia džiaugtis, švęsti, pakyliai pasitikti naują pradžią ir pasidalinti ta laime ne tik su artimaisiais, bet ir kelių kilometrų spinduliu gyvenančiais kaimynais. 

Po kelių minučių šviesų spektaklis baigėsi. Visi suskubo kelti šampano taures, draugiškai pakštelti vienas kitam į žandą, apkabinimais sušildyti drebančius draugo pečius ir linkėti svajonių išsipildymo. Linksma, smagu ir malonu turėti žmones šalia, kurie nuoširdžiai tiki tuo ir Tavimi pačiu. Gera žinoti, kad nors tą žvarbią naujųjų metų naktį mylimas žmogus nelaiko savo glėbyje, tai bent iš kito šalies galo rodo dėmesį ir kalba gražius žodžius. Gal kalba šampano ar vyno taurės, tačiau nesvarbu – tokios ir turi būti naujųjų sutiktuvės. Manau.

Draugės juokiasi ir kviečia fotografuotis. Kitą vakarą, ramiai sėdžiu su arbatos puodeliu rankose ir peržvelgiu tai, kas vyko prieš mažiau nei 24 valandas. Šypsenos, juokas ir skanus maistas. Viskas lyg ir gera, tinkama, bet.. tai mane priverčia suklusti. Akys užkliūva už mūsų veidų – jaunų, nerūpestingų, (ne)spėjusių pasimokyti iš kai kurių paaugliškų klaidų, ir, nemeluosiu, protingų. Nereikia savęs nuvertinti, patys žinome, jog visi esami verti dar daugiau negu turime, nors turime su kaupu (tik kartais to nepastebime). Tačiau man liūdna. Liūdna dėl naujos pradžios, nes šiemet ji bus pati drastiškiausia ir skaudžiausia nei iki šiol – mes juk išskrisime. Išskrisime į skirtingus miestus, skirtingus butus tarp skirtingų sienų, susipažinsim su naujais draugais, kvėpuosim kitu ritmu ir nesijuoksim kartu per pertraukas iš penktokių trumpų sijonų, neragausim ir nepeiksim nemokamo valgyklos maisto, neverksim iš juoko per lietuvių ir anglų kalbos pamokas, ne... Nebus taip, kaip dabar. Gal ir bus gera, bet ne TAIP. 

Aplinkiniai man nuolat kartoja, jog studijų metai yra įdomesni, įvairesni ir reikšmingesni negu vidurinės metai. Taip, galbūt – tampame savarankiškomis (arba ne) asmenybėmis, siekiame konkretaus gyvenimo tikslo ir orientuojamės į ateities sritį, kurioje norime save realizuoti. Bet visa tai reiškia, kad lyg ir žengiame į suaugusiųjų pasaulį; pasaulį, kuriame kartais užmirštama, kas yra juokas, kvailystės, vaikiškas atsikalbinėjimas, pirmosios „meilės“ ir tikri, nesumeluoti draugai, sutinkantys lydėti Tave į pasaulio kraštą, net jeigu jis yra artimiausia parduotuvė iki centro, prekiaujanti skaniausiais varškės sūreliais. Tikriausiai taip ir turi būti... Natūralu, kad galvos bus pripildytos naujų idėjų, problemų, atsakomybių, jausmų, žodžių ir pareigų, tačiau aš noriu kuo ilgiau prisiminti. Viską. Kas brangu, kas skaudino, kas išmokė gyventi, kas privertė judėti toliau, kas įkvėpė, kas motyvavo mokytis ir dalyvauti įvairiose veiklose. Noriu prisiminti mokyklos metus kaip geriausius. Noriu prisiminti SAVO abitūrą kaip šauniausius devynis mėnesius, maišytus su rimta atsakomybe ir linksmybėmis, su naujais tikrais jausmais ir disciplinomis. Noriu, kad viskas tęstųsi ilgiau. Bent šiek tiek...
_________________

Žengiam į naujus metus, tą naują pradžią, su nekantrumu ir baime artėjam prie Didžiojo Išėjimo, mylim, juokiamės, bučiuojamės, kuriam ateities planus, bet nepamirštam gyventi ir šia akimirka, gerai, draugai? Jokių memento mori, jokio gailesčio, jokio pykčio. Užbaigiam taip, kaip ir pradėjom – su jauduliu ir džiaugsmo bei liūdesio ašara akies kamputyje.


vaikai, aš jums juk sakiau –
neskubėkite suaugti, 
nes kuo didesnis tampi,
tuo labiau supranti,
kad
laikas
bėga
per
greitai.

Komentarai

  1. Mieloji, šitie metai patys gražiausi, tikrai juos prisiminsi. Kaip pati, praeitais metais baigusi, galiu pasakyti, kad mokyklos baigimas pareikalaus daug nervų, ašarų, baimių, bet taip pat bus labai įdomu, ir gal net pradėsi laukt to naujo etapo. Laikykis, džiaukis tuo, ką dabar turi. Gal kai kurios draugystės ir iširs, pati neseniai patyriau, bet tikriausi draugai išliks. Jei gerai supratau, tai mylimasis išvažiuos į kitą miestą, dėl ko užjaučiu, bet nėra nieko neįmanomo. Laikykis, nes tikrai gali!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Martyna, ačiū Tau už šiltus žodžius! Labai tikiuosi iš šių metų pasiimti viską, ką galiu.. O dėl baimių - labai baisu, kad visi (draugai) išsilakstysim į skirtingus miestus, ir nebus taip, kaip buvo, bet.. Reikia tikėti, kad tikros draugystės neišardo nei atstumas, nei laikas. Laikysiuosi!

      Panaikinti
  2. Aš vis ieškau sau patinkančio lietuviško blog'o, peržiūrėjau jau tikrai kelias dešimtis ir niekaip neradau nei vieno, kuris pateisintų mano lūkesčius. Šį tavo įrašą perskaičiau greit, sudomino viskas nuo pradžios iki galo. Galbūt kelios vietos ir užkliuvo(nors dabar negalėčiau pasakyti kurios konkrečiai), bet tikrai patiko. Lauksiu naujų įrašų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ak, ačiū Tau, skaitytojau! Jau ir pati seniai bebuvau užklydusi į savo blog'ą, nes laiką atima kiti rašymai... Tačiau Tavieji žodžiai priverčia suklusti. Dėkoju. Būtų labai įdomu sužinoti, kas esi :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

kada ateina suvokimas, jog gyveni gerai?

šešios stygos vidurnaktį

Tobulas rudens rytas